Behandeling op maat in Antoni van Leeuwenhoek

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een nieuwe combinatie- therapie ontwikkeld voor long- en darmkanker die slecht reageert op bestaande medicijnen. De therapie is een voorbeeld van behandeling op maat, waar het ziekenhuis breed op inzet. Op 5 maart 2015 verscheen hierover een artikel van prof. dr. René Bernards in Cell Reports.

Behandeling op maat

Daar waar mogelijk wordt kanker niet langer aangepakt op basis van in welk orgaan het zit, maar kijken wetenschappers welke fouten in het DNA de oorzaak zijn van de tumorgroei. Bij ongeveer 20 procent van de patiënten met longkanker en 30 procent van de patiënten met darmkanker heeft de tumor een zogenoemde KRAS-mutatie. Deze mutatie zorgt ervoor dat meerdere eiwitten in de kankercellen ontregeld raken, en de cellen oneindig gaan delen.

Ontsnappingsroutes

KRAS-mutaties zijn rechtstreeks moeilijk met medicijnen aan te pakken. Na uitgebreide proeven in het laboratorium ontdekte Bernards en zijn team dat zowel longkankercellen als darmkankercellen met een KRAS-mutatie effectief te bestrijden zijn met de combinatie van een zogenoemde MEK-remmer en een middel dat de eiwitten EGFR en ERBB2 remt. Ook in proeven met muizen bleek deze combinatie van middelen zeer effectief.

Combinatietherapie

Het Antoni van Leeuwenhoek is zowel een gespecialiseerd kankerziekenhuis als een onderzoeksinstelling, en streeft ernaar wetenschappelijke ontdekkingen zo snel mogelijk in praktijk toe te passen. Bernards werkt daarom nauw samen met internist-oncoloog prof. dr. Jan Schellens. Schellens zal in april 2015 starten met een klinische trial waarbij uitbehandelde patiënten met darm- en longkanker met een KRAS-mutatie de nieuwe combinatietherapie krijgen.