Kankerbehandeling op maat een stapje dichterbij

Steeds meer medische kankercentra bundelen de krachten voor onderzoek naar persoonlijke behandeling bij kanker. Het doel van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) – iedere patiënt een behandeling op maat – komt hiermee dichterbij.

Kankerbehandeling op maat. Steun Barcode for LIfe en het CPCT.

Een behandeling die gebaseerd is op genetische eigenschappen van de tumor is mogelijk beter dan de huidige behandelingen. Om te onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is en mogelijk toepasbaar is, is veel onderzoek nodig. Om een en ander mogelijk te maken besloten in 2010 drie grote kankercentra, waaronder het Erasmus MC Kanker Instituut, de handen ineen te slaan in de vorm van het CPCT.

Bundeling

Onlangs sloten ook de andere UMC’s zich aan bij de eerder al aangesloten specialistische kankercentra binnen het CPCT-initiatief. “Bundeling van krachten geeft meer mogelijkheden”, benadrukt prof. dr. Stefan Sleijfer (internist-oncoloog). “Nieuwe technologie stelt ons in staat DNA eenvoudiger af te lezen. Zo kunnen we exact in kaart brengen hoe de tumor ontstaat en groeit. Hopelijk kunnen we op basis hiervan in de toekomst beter voorspellen welke patient welke behandeling moet krijgen. Uiteindelijk behoort dan het behandelplan op maat in de toekomst tot de mogelijkheden.”