Persbericht CPCT 20140430

Center for Personalized Cancer Treatment komt dichter bij haar doel. Met de aansluiting van VU Medisch Centrum, UMC Groningen, AMC en Meander Medisch Centrum zet het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) een belangrijke stap om de basis te leggen voor haar ambitie om uiteindelijk zoveel mogelijk patiënten in Nederland een gepersonaliseerde kankerbehandeling te kunnen bieden.

Het CPCT streeft naar landelijke dekking door aansluiting van alle academische medische centra en zoveel mogelijk topklinische ziekenhuizen. Er bestaat veel enthousiasme voor het initiatief en verdere uitbreiding van het CPCT wordt dan ook op korte termijn verwacht. Financieel wordt dit mogelijk gemaakt door structurele ondersteuning van Barcode for Life en diverse subsidiegevers, waaronder het Nuts Ohra Fonds en KWF Kankerbestrijding.

home3

Intensieve samenwerking

De intensieve samenwerking tussen de Nederlandse kankercentra op het gebied van DNA onderzoek, die in 2010 is gestart door drie grote kankercentra in Nederland (UMC Utrecht, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en Erasmus MC Kanker Instituut), is uniek in de wereld. Met de aansluiting van andere ziekenhuizen kan het CPCT haar preklinische en klinische onderzoeksactiviteiten uitbreiden om ervoor te zorgen dat dit type behandeling efficiënt ontwikkeld kan worden en tijdig beschikbaar komt voor Nederlandse kankerpatiënten.

Gepersonaliseerde behandeling voor iedere patiënt

Het CPCT streeft ernaar om uiteindelijk elke patiënt een gepersonaliseerde behandeling tegen kanker aan te kunnen bieden, die gebaseerd is op de genetische eigenschappen van de tumor van de patiënt. Het is de verwachting dat in veel gevallen de behandeling van kanker op deze manier geoptimaliseerd kan worden door een betere keuze van de behandelstrategie en het voorkomen van niet-effectieve behandelingen. Om daar te komen, is eerst veel onderzoek nodig.

Hightech DNA-onderzoek

Het CPCT voert hightech DNA-onderzoek uit naar gepersonaliseerde kankerbehandeling. Door de bundeling van krachten en centralisatie van bepaalde werkzaamheden is standaardisatie van onderzoek en zorg sneller realiseerbaar. Dat is belangrijk om gedegen klinisch wetenschappelijk onderzoek te kunnen uitvoeren om nieuwe behandelstrategieën tegen kanker te ontwikkelen en naar de patiënt te brengen. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om DNA eenvoudig af te lezen, zowel van normale cellen als van tumorcellen, waarin het DNA is gemuteerd. Deze DNA-analyse geeft in steeds grotere mate inzicht in hoe de verschillende typen kanker zich zullen ontwikkelen, welke DNA-veranderingen de tumorgroei veroorzaken en voor welke anti-kankermiddelen een tumor gevoelig is. Dit is een belangrijke en bijzondere stap voorwaarts in de behandeling van kanker. Want met de informatie waarom kanker is ontstaan en groeit kunnen betere medicijnen ingezet worden om de kanker te bestrijden. Elke patiënt krijgt zo in de toekomst een behandelplan ‘op maat’ waardoor blootstelling aan mogelijk onnodige bijwerkingen van een standaardbehandeling verminderd kan worden.